Broukster H’ardstoet is kloar!
In augustus ’20 heb ik na lang zoeken een zg. ‘deeguitrolmachine’ kunnen bemachtigen. Een onmisbare machine wanneer ik wat grotere hoeveelheden deeg wil uitrollen. Zoals plat (4 mm.) deeg voor Hardbroodjes. Na vele uitprobeersels en het basisrecept (van Zeekaak tot Hardbroden uit de Veenkoloniën) steeds verder verfijnd te hebben kan ik jullie mededelen dat van nu af aan ook regelmatig Broukster H’ardstoet besteld kan worden. Hardbroden gemaakt van voornamelijk (biologische) Tarwebloem, (eveneens biologische) melk en roomboter en op smaak gemaakt met (Rietsuiker)stroop. Verpakt in een zakje van drie. Eet smakelijk!
Een boek over Brood
Een prachtig artikel over bakker Issa Niemeijer (Volkskrant, 8 september 2020). M.I. ook een leuk boek om te kopen (Een boek over Brood, Issa Niemeijer-Brown, Brandt).
Binnenkort Broukster H'ardstoet
Op basis van oude recepten wat proeven gedaan om het nostalgische veenkoloniale H'ardstoet (ook wel Haardbrood, 'ardbrood genoemd) te bakken. Werd vroeger veel gebakken voor lange reizen (op zee) en bleef lang houdbaar. Best nog wel ingewikkeld met lange (voor)rijstijden en snel afbak-procedé.
Binnenkort te bestellen bij Stoetbakkerij BROUK.
Verjaardagscadeau
Vandaag op mijn verjaardag van mij dochter een prachtige, antieke miniatuur broodbakkersbakfiets gekregen, gevuld met miniatuurbroodjes (van zoutdeeg).
Krijgt zeker een prominent plekje in huis én op de site.
Wat is ‘Puur' of 'Natuurbrood’?
Steeds vaker zien we de term ‘Natuurbrood’ verschijnen, 'Puur' Brood' of ‘Puur Natuurbrood’. Wat is dat eigenlijk en waarin verschilt het van biologisch brood? Natuurbrood wordt gemaakt van meel dat is voorbereid in de meelfabriek, oftewel vaak onder toevoeging van enzymen, zogenaamde broodverbetermiddelen zodat het brood langer vers blijft, luchtiger en malser wordt en het bakproces wordt versneld. Sommige van deze broodverbetermiddelen hebben een E-nummer, bijvoorbeeld emulgatoren en ascorbinezuur (E300 = vitamine C).
In mijn biologisch brood zitten deze toevoegingen niet, behoudens het feit dat het brood bereid is met bakkerzout (zout met Jodium) om te voorkomen dat mensen die alleen biologisch brood eten anders te weinig jodium zouden binnen krijgen (cf. www.voedingscentrum.nl) . Daarnaast worden tijdens de teelt van de biologische granen geen zaad-ontsmettingsmiddelen, kunstmest, ‘gewasbeschermings-middelen’ (i.e. bestrijdingsmiddelen) toegepast en/of gebruik gemaakt van genetische gemanipuleerde zaden waardoor op geen enkele wijze residuen van deze middelen op de geoogste granen kunnen achterblijven. Dit is misschien nog wel het belangrijkste verschil. Brood bereid van biologische melen is dus een veilige voedselkeuze.
De term ‘Natuurbrood’ is dus slechts een marketing-naam en hoeft niet te voldoen aan specifieke eisen, hetgeen wél geldt voor biologische producten. De term biologisch brood is beschermd en in de Warenwet (o.a. Warenwetbesluit Meel en Brood, Staatsblad 2017, 328) vastgelegd.
Binnenkort stokbrood op bestelling
Inmiddels een aantal weekeinden brood gebakken en fijne reacties gekregen. Na een fors aantal keren proeven te hebben gedaan, nu ook stokbrood in het assortiment. Van biologische Tarwebloem (T65).
Eerste bakdag geslaagd!
Afgelopen zaterdag (4 april '20) was de start van Stoetbakkerij BROUK en de eerste bakdag. De broodkast met nummers was nog niet klaar dus was het wat improviseren met een tafeltje naast de grote baanderdeur. De bestellingen verliepen prima en de broden vonden gretig aftrek. Ook de reacties die in de loop van het weekeinde binnen kwamen waren positief en de bestellingen voor volgend weekeinde lopen al weer binnen. Ook het gratis proeven van een heel brood bij de eerste bestelling werd zeer gewaardeerd.
Toch nog tijdige opening
Stoetbakkerij BROUK
Aanvankelijk dachten we dat als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van het Corona-virus de nieuwe broodbakoven en de biologische meelproducten niet op tijd afgeleverd zouden worden. Maar sinds donderdag de 26e maart is alles keurig op tijd geleverd! Het wachten is nu alleen nog op een partij busblikken, vermoedelijk as vrijdag. Alle handelingen met de broden ná de oven worden met handschoenen aan gedaan.
Als introductie gratis proefbrood bij je eerste bestelling!
Uiteraard zijn we heel benieuwd of het je bevalt?
Vanaf 1 juli 2020 meer duidelijkheid in naamgeving Brood
De aanduiding “volkoren” was al vastgelegd, nu vanaf 1 juli ook de aanduiding “speltbrood”, “meergranenbrood”, “(zuur)desem” en “desembrood”. Daarnaast is nu ook de vermelding van wit, bruin, volkoren, i.h.a. de naamgeving van broden, de samenstelling van zuurdesem en zuurdesembrood aan regels gebonden. Voor geïnteresseerden lees het artikel van het Nederlands Bakkerij Centrum, Warenwetbesluit Meel en Brood (24 januari 2020).
Achtung! Waldkorn brood is eigenlijk Witbrood
Een stukje in Margriet naar aanleiding van, wederom, een uitzending van Keuringsdienst van Waarde (17 februari 2020). Veel mensen denken dat Waldkorn brood gezond is? Na onderzoek blijkt dat het slechts een merknaam is (Waldkorn ® van CSM Bakery Solutions), een bloemmix die aan bakkerijen geleverd wordt waarmee de afbakkers feitelijk Witbrood afbakken. Bloem van ‘meer’ granen en absoluut geen volkoren dus.
Het ‘Waldkorn’ is niet eens een specifiek graan of iets dergelijks of typisch Duits. Door toevoegingen van kleur- en smaakstoffen ‘lijkt’ het de uitstraling van een gezond volkorenbrood te hebben. En niet onbelangrijk: door de marketing is het brood ruim 2 x duurder dan een vergelijkbaar Witbrood. ’t Is maar dat je het weet :-).
Stoetbakkerij BROUK begint binnenkort* met bakken!
Hou het Nieuws van deze site in de gaten.
Goed brood moet je proeven! En die kans krijg je. Alle nieuw aangemelde en geaccepteerde klanten mogen eerst een keer een brood proeven. Nadat je je via WhatsApp hebt aangemeld voor een Broukster landbrood zoals gemeld op Hoe werkt het? , kan je geheel gratis en voor niets een Broukster landbrood afhalen.
Als introductie gratis proefbrood!
Uiteraard zijn we heel benieuwd of het je bevalt?
* Eind maart 2020.
Fabrieksbrood en bakkers
Teun van de Keuken besteed in zijn column (juli 2019) aandacht aan fabrieksbrood uit de meelfabrieken.
"Brood verdient meer".
Mooi artikel in De Restaurant Krant (interview met François Brandt) van juli 2019 over ontwikkelingen in de brood-bereiding-markt.
Teloorgang ambachtelijk bakkerijen.
Er zijn nauwelijks nog warme bakkers, de meeste bakkers werken met geprefabriceerd deeg en bakken dat in hun eigen bakkerij af. Ruikt lekker maar is niet ambachtelijk natuurlijk. Een interessant artikel in de Volkskrant over Bakkertje Deeg en het verdwijnen van de ambachtelijke bakker.
Bakker of slechts afbakker?
In het programma Keuringsdienst van Waarde van de KRO/NCRV (september 2019) kwam het ambachtelijk bereiden van croisants aan de orde. Erg leuke en informatieve uitzending voor diegenen die hiernaar geïnteresseerd zijn.
Bestaat écht stokbrood in Nederland nog?
In het programma Keuringsdienst van Waarde van de KRO/NCRV (november 2018) werd aandacht besteed aan het ambachtelijk bereiden van écht stokbrood. Kijk naar de uitzending en verbaas je.
Ambachtelijke bakkers floreren
In het Parool stond al in september 2017 een artikel over dat kleine, ambachtelijke stadsbakkers floreren. Erg interessant en leerzaam om te lezen.